Scurt Istoric

Drăgoieşti este o comună localizată în judeţul Suceava. Ea este compusă din 3 sate: Drăgoieşti, Lucăceşti şi Măzănăeşti.
 
Şcoala de la Drăgoieşti a luat fiinţă în anul 1871, cu predarea lecţiilor în limba germană, aceasta înscriindu-se în coordonatele generale existente la acea vreme în Bucovina. Singurele şcoli cu predare în limba română din apropierea satului Drăgoieşti erau de la Ciprian Porumbescu şi Ilişeşti, chiar dacă în Ilişeşti mai exista una cu predare în limba germană.
 
La început, şcoala din Drăgoieşti a funcţionat în case particulare, fiind organizată mai întâi într-o singură clasă, iar mai târziu cu trei clase, unde erau adunaţi copiii ţăranilor din sat. Situaţia aceasta o întâlnim până către începutul sec. al XX-lea, mai exact în anul 1909, când este construită clădirea veche a şcolii Drăgoieşti, cu şapte încăperi, care formează sălile de clasă, cancelaria şi camerele anexe. În preajma celui de-al doilea război mondial, ca şi în timpul cât acesta s-a desfăşurat, şcoala din Drăgoieşti a avut mult de suferit.
 
Populaţia de aici a fost evacută, personalul din învăţământ a fost luat pe front, situaţie care face ca procesul de învăţământ să nu-şi poată desfăşura activitatea o lungă perioadă de timp. După cel de-al doilea război mondial, se începe reorganizarea tuturor instituţiilor săteşti, printre care şi şcoala. Numărul elevilor din sat este în creştere. În anul 1947, învăţământul se preda, la Scoala din Drăgoieşti, în mai multe clase, având nouă discipline de învăţământ. Cu o nouă situaţie se confruntă învăţământul în anul şcolar 1948-1949, moment în care are loc o nouă reformă în acest domeniu.
 
În anul 1955, se construieşte clădirea nouă a şcolii din sat, ca urmare a creşterii numărului de elevi, şcoala care cuprinde mai multe săli de clasă, absolut necesare pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. Unele dintre cele mai respectate şi îndrăgite cadre didactice care au împărtăşit elevilor din Drăgoieşti secretele universului cunoaşterii au fost Sofronie Brădăţan şi Alexandra Brădăţan (in 1914), învăţătorul Făgăraş şi învăţătorul Veninschi cu soţia lui ( in 1925), precum şi Emil Movileanu (in 1950) care a fost directorul şcolii din Drăgoieşti timp de 20 de ani. În zilele noastre, cei mai mulţi dintre profesorii care lucrează la această şcoală nu locuiesc în Drăgoieşti