Activitati Extracurriculare

activitati scoala from Asociata Europa Digitala on Vimeo.

Thanksgiving 2010

Prietenii noştrii de la Şcolile cu clasele I-VIII Ştirbăţ şi Poieni ne-au vizitat pe 22 noiembrie 2010 cu ocazia Zilei Recunoştiinţei (Thanksgiving Day). Ne-am simţit minunat împreună şi ne-am făcut prieteni noi. La începutul serbării ne-am întors în trecut şi am asistat la prima Zi a Recunoştinţei care a avut loc pe 26 noiembrie 1621. Elevii celor trei şcoli s-au costumat în pelerini şi indieni, au realizat sperietori de ciori foarte interesante si ingenioase, au pictat curcani pe care au completat: I AM THANKFUL FOR … (SUNT RECUNOSCĂTOR PENTRU…). Concursul a continuat cu secţiunile „popcorn toss” şi „pass the corn”. Prima dintre ele a constat în hrănirea coechipierului cu floricele de popcorn, un membru al echipelor mixte fiind legat la ochi, iar celălalt la mâini. Cea de a doua secţiune a constat în trecerea unui ştiulete de porumb de la un coechipier la altul fără a folosi mâinile. Cele mai frumoase lucrări şi costume au fost răsplătite cu diplome şi premii. Juriul a fost şi el format din doamna profesoară de engleză Adina Gafencu şi doamna profesoară de romană de la Şcolile cu clasele I-VIII Ştirbăţ şi Poieni, precum şi doamna profesoară Rozalia Pricop şi doamna consilier educativ Iulia Niţan, care au reprezentat şcoala noastră. Scopul acestei serbări a fost de a familiariza elevii cu o parte a culturii si civilizaţiei americane, alături de Halloween. Însă cel mai important lucru pe care l-am învăţat este să fim recunoscători pentru cei dragi şi pentru şansa de a ne trăi frumos viaţa!

Toamna – Mireasa Sufletului

Luni, 8 noiembrie, 2010, într-o minunată zi de toamnă ruginie, menită parcă să sfideze dimensiunea brumărie și rece, am desfăşurat o frumoasă activitate artistico-literară închinată anotimpului. La activitate au participat elevi ai claselor a V-a, a VI-a, a VII –a, a VIII-a A şi a VIII-a B, care au prezentat lucrări ale marilor autori romani, cât și creaţii proprii, originale. Au fost prezentate lucrări foarte interesante şi originale ale micilor creatori, s-a discutat asupra minunatelor picturi şi colaje realizate de participanţii la această activitate, iar cele mai bune lucrări au fost expuse în galeria şcolii. Copiii s-au implicat cu toată dăruirea în realizarea acestei activităţi şi pentru efortul lor au fost răsplătiţi cu diplome, premii în cărți pentru recitare, interpretare, creaţie, dar şi cu dulciuri. S-au făcut multe fotografii şi s-a realizat un album foto, pe care l-am numit TOAMNA-MIREASA SUFLETULUI. Am conceput această activitate din dorința de a stârni interesul elevilor pentru lectură şi educaţie estetică. Am vrut sa evidențiez bogăția operelor scriitorilor care „au cântat” frumusețea toamnei şi talentul copiilor de a surprinde farmecul acestui anotimp. Într-o asemenea zi, toamna însăși a râs în hohote de bucurie, pentru ca prin ochii copiilor își vede cu adevarat împlinirea….
Programul activităţii:

  1. Introducere – prezentare powerpoint;
  2. Interpretare lirică;
  3. Interpretare epică;
  4. Atelierele toamnei;
  5. Simfonia toamnei;
  6. Înmânarea diplomelor;

Iată câteva fragmente din lucrările celor mai talentaţi elevi:
A venit toamna! Umiditate, frunzele cad sau îşi schimbă culoarea, se face mai frig. Ce vă inspiră venirea toamnei? Mie îmi plac culorile toamnei, munţii, o paletă de culori. Îmi place să mă plimb toamna, să admir culorile copacilor. Să plec undeva în munţi, în grup, la un picnic, să culegem castane şi ciuperci. Dimineţile de toamnă sunt magnifice. Când răsare soarele şi-mi bate în geam, deschid larg fereastra şi inspir aerul rece. Îmi place să privesc copacii mişcaţi de vânt… Totul se încălzeşte. Culorile reci ale frunzelor se îmblânzesc în galben şi roşu, se fac mai moi şi mai fine. Apar fructele roşii, peste tot lumea mănâncă struguri galbeni sau de un violet cald. Toamna, anotimpul covoarelor ruginii create de frunzele uscate ale copacilor, aduce în fiecare suflet starea de melancolie. (ADRIAN ROŞCA BRĂDĂŢAN – clasa a V-a)

Clipe de linişte, de înălţare, pastel de-nchinare într-o zi de toamnă, când încă mai întârzie după bunul lor plac razele de soare. Cu amintirile de chihlimbar, mi-aş dori să vieţuiesc ascunsă într-un ierbar de celofan cu vorbe nins… Toamna de jar, ademeneşte-mă cu fluturi tomnateci, zideşte-mă în lutul cărămiziu, pe pragul apusului… Când uneori plouă, sub paşi, vecine cu ploaia, crucificate rânduri murmură silabe lovite de fluturi, târzii negurile lăcrimează uitate, lunecă sfioşi îngerii în cuvinte… Tu, Doamne, culegi razele şi le trimiţi în dar sufletului meu rătăcitor ascuns într-o scorbură de octombrie… Toamnă, poemul dorului de inimi ruginii, binecuvântează-mă, Doamne, în această zi de zidire a cuvântului în simfonia toamnei. (ANDREEA ABORDIENCEI – CLASA A VIII B)

Un alt moment emoţionant al serbării a fost recitarea de către elevi a unor poezii despre toamnă. Iată câteva versuri cutremurătoare:
Şi iar cad nucile pe casă/ Amare gânduri, dulci în miez/ Şi iar mă-nalţă şi m-apasă/ Şi mor cu ele şi – nviez./ Mi-ai fost şi tu cândva mireasă/Toamnă, crispată, mă aşez/ În calea ta, orgolioasă/ Şi ard mocnind de-atâta crez …/ Sunt treaz ori numai aiurez…?
Juriul acestui concurs a fost format din dl director coordonator Toader Hrişcă, dna consilier educativ Iulia Niţan, dna profesoară Rozalia Pricop, dna profesoară Daniela Baltaru şi d-şoara profesoară Laura Iriciuc.

Halloween 2010

În acest an am petrecut cu ocazia sărbătorii de Halloween alături de noii noştrii prieteni de la Şcolile cu clasele I-VIII Ştirbăţ şi Poieni, şcoli din comuna Udeşti, judeţul Suceava. Ca în fiecare an elevii claselor V-VIII s-au costumat cât mai înfricoşător, au sculptat şi decorat bostani sau jack-o’-lanterns, au pictat desene specifice de Halloween. Totul a devenit mult mai interesant şi mai palpitant când serbarea s-a transformat într-un concurs. Elevii celor trei şcoli s-au întrecut în transformarea unui coechipier în mumie, precum şi în culegerea cu dinţii a merelor dintr-un vas cu apă, concursuri cunoscute sub denumirea de „dress the mummy” şi „apple bobbing”. Cele mai frumoase costume, cei mai originali bostani şi cei mai rapizi elevi au fost răsplătiţi cu diplome şi premii. Aşteptăm cu nerăbdare ca prietenii noştrii să ne întoarcă vizita în luna noiembrie cu ocazia Zilei Recunoştiinţei (Thanksgiving Day)!

Prima zi de școală

Iată că a trecut vacanta de vară şi suntem în prima zi de şcoală! Elevii şcolii noastre au început cu emoţii pe 13 septembrie 2010 un nou an şcolar, alături de domnii lor profesori şi diriginţi. Domnul director Toader Hrişcă le-a urat elevilor şi colegilor un an şcolar bun, optimist, numai cu realizări. I-am întâmpinat cu multă căldură şi pe boboceii din clasa I care au păşit cu sfială în clasa lor pentru a o cunoaşte pe doamna lor învăţătoare.

Festivitatea de închidere a anului școlar

Din păcate a venit sfârşitul anului şcolar şi trebuie să ne despărţim pe parcursul verii. Dar înainte de a face acest lucru, le-am acordat premii şi diplome celor mai muncitori elevi. Festivitatea din acest an a început cu cei mai mici elevi din clasele primare şi s-a încheiat cu absolvenţii noştri din clasa a VIII-a. După festivitatea de premiere, dna profesoară de limba română Liliana Pavel, d-şoara profesoară de limba engleză Laura Iriciuc şi dna profesoară de istorie Daniela Baltaru au pregătit alături de o parte din elevii lor câteva momente artistice pentru ceilalţi profesori, elevi şi părinţi.